Mézes Reggeli Makón

2017.12.11 11:13

Mézes Reggeli a SZIGNUM-ban

 

Édesen indult a hét a makói Szent István Egyházi Általános Iskolában. A gyerekek a mézzel ismerkedtek reggel, kisfilmet néztek a készítéséről, dalt énekeltek róla és természetesen meg is kóstolták kenyérre kenve, finom tízóraiként. Egy igazi méhecske is meglátogatta őket, Wágner Aranka személyében, aki a mézfogyasztás fontosságáról beszélt a diákoknak.

 

Szabó Anita – Makó

Három esztendeje csatlakozott az Európai Mézes Programhoz az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME). Ennek eredményeként, több száz hazai iskolában tartanak bemutatót és kóstolót termelők a diákoknak, hogy megismertessék velük a mézfajtákat és a készítés folyamatát. Erre került sor november 27-én a makói SZIGNUM-ban is. – A célunk, hogy ezzel is népszerűsítsük az egészséges életmódot és a gyerekek figyelmét felhívjuk a helyben előállított termékek fontosságára. Úgy vélem, sokat tehetünk így azért, hogy helyes étkezési szokások alakuljanak ki a legkisebb korosztályban – foglalta össze a program lényegét Wagner Aranka, a Marosmenti Méhész Egyesület elnöke, aki már hét éve foglalkozik mézkészítéssel.

Mint megtudtuk, nem egy könnyű szakmáról van szó, amit csak szívből lehet végezni. Ő maga nagyon szeret a folyékony nektárral foglalkozni és bízik abban, hogy sikerül a fiatal generáció érdeklődését is felkeltenie a téma iránt. Ennek egyik mozzanata volt, hogy méhecske ruhában tartott előadást a tanulóknak. – Sajnos Magyarországon nincsenek hagyományai a mézfogyasztásnak, pedig egy rendkívül egészséges élelmiszerről van szó. Rengeteg ásványi anyagot és vitamint tartalmaz, a kézműves vásárokon most kezdik felfedezni a terméket. Akiknél szempont, hogy természetes alapanyagból készítsék az ételeiket, azok szívesen vásárolják – mondta Aranka, aki hozzátette, a gyerekeknek és az idősebbeknek különösen fontos, hogy minél többet fogyasszanak belőle.

Nagyon örült az édes falatoknak Farkas Balázs. – Mi otthon gyakran eszünk mézet, én vajas kenyérre kenve szeretem a legjobban. Szerintem nagyon finom és jó, hogy most az iskolában is ezt kaptuk tízóraira. Tetszett a film is, mert azt láttam, okosak és ügyesek a méhek – lelkesedett az első osztályos kisfiú. Az elhangozottak erősítette meg Wagner Aranka is, aki szerint sokat lehet tanulni ezektől az állatoktól. – Egy méhcsaládban mindenkinek megvan a helye és a munkája. Csak együtt tudnak eredményesen dolgozni, ez egy nevelési célú üzenete is a programunknak – hangsúlyozta az elnök asszony, aki mindenkit biztat a méz fogyasztására. Aki kedvet érez magában, hogy ezzel foglalkozzon, bátran keresse Makón az Úri utcában az egyesületüket, minden hónap második csütörtökén. További információk, letölthető anyagok, színezők a www.omme.hu oldalon találhatók.

 

Az eseményről készült fényképek megtekinthetők a fényképgalériában. 

 

Vissza

Elérhetőség

Lászlóffy Aranka
6900, Makó, Úri utca 3.

06706007874

© 2014 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode