Méhek Napja

2018.05.01 21:34

A méhek napja 2018.április 30.

 

 

 

 

 Méz

 

Virágzik a hárs,

csakúgy hársog az illat.

Ami minket illet,

élvezzük nagyon.

Gyűlik a méz,

gyűjtik a méhek,

ezek a szorgalmas népek,

boldogítják a gyereknépet,

serényen gyártják a mézet,

sokat, ha nem is eléget.

A méz édes

izé, hogy is mondjam csak,

olyan íz-ének ez,

dallama van a méz ízének,

a méhzümmögés is édes

az ember fülének,

nagy híve vagyok én is

a méhek énekének.

 

Fecske Csaba

 

 

 


Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) kezdeményezésére a méhek napját 1994-től április 30-án ünnepeljük.

Ennek a napnak az a célja, hogy a tavaszi virágzás idején fordítsa az emberek figyelmét a méhek természetben betöltött fontos szerepére. A méhek virágokat beporzó munkája nélkül nem lenne élet.

Sajnos a környezetszennyezéssel, kórokozók, élősködők elterjedésével összefüggő okok miatt a méhek már csak emberi segítséggel tudnak életbe maradni. Pedig a  méz és a méhészeti termékek fogyasztásának jótékony hatásait mindenki ismeri. Tudjuk azt is, hogy a méhek néha tudnak kellemetlenséget, akár fájdalmat is okozni, de ezeket kis odafigyeléssel, kellő óvatossággal el lehet kerülni. Sajnos az emberek és méhek élőhelye egyre szűkösebb, így ez a probléma megmarad.

 

Az egyik ember által okozott kár a nem szabályosan végzett permetezésből adódhat. Ezeket a veszélyeket a méhkímélő technológia alkalmazásával csökkenthetjük.

Oda kell figyelni arra, hogy virágzásban (a virágbimbó feslésétől a virágszirmok lehullásáig terjedő időszakban) a méhekre kifejezetten veszélyes vagy kifejezetten kockázatos növényvédő szerrel tilos permetezni. A tilalom a virágzás idején kívül is érvényes, ha a táblát vagy annak környékét tömegesen virágzó mézelő növények borítják, vagy ha a gazdasági növényt a méhek egyéb okból látogatják. A gazdasági növényt a virágzása alatt nem jelölésköteles vagy méhekre mérsékelten veszélyes vagy mérsékelten kockázatos minősítésű növényvédő szerrel lehet kezelni. Méhekre mérsékelten veszélyes vagy mérsékelten kockázatos minősítésű növényvédő szer kijuttatása kizárólag a házi méhek napi aktív repülésének befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg és legkésőbb 23 óráig tarthat.

Bujdosó Géza méhész

 

Vissza

Elérhetőség

Lászlóffy Aranka
6900, Makó, Úri utca 3.

06706007874

© 2014 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode