Méhek napja Kiszomboron

2020.06.22 11:34

 

 

 

Kis méhek! kerteken,
Mezőkön, berkeken
Mit futtok sok veszéllyel?
A friss forrásokra,
Az új virágokra
Repkedvén szerteszéjjel?

Jőjjetek: s úgy nem lész
Olyan sok s édes méz
Sehol, mint a tiétek.
Jőjjetek: s úgy nem lész
Olyan boldog méhész
Sehol, mint a tiétek.


Csokonai Vitéz Mihály:

A méhekhez (részlet)

 

 

 

Ebben az évben a járvány miatt sok minden megváltozott, de úgy gondolom, hogy az általunk fontosnak ítélt dolgokról később is megemlékezhetünk, ez annak értékéből semmit nem von le.

 

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) kezdeményezésére a méhek napját 1994-től április 30-án ünnepeljük Magyarországon.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének döntése értelmében május 20-a 2018-tól a méhek világnapja. Az ENSZ ezzel a méhészek helyzetére és fontosságára hívja fel a világ figyelmét.

 

Ezeknek a napoknak az a célja, hogy a tavaszi virágzás idején fordítsa az emberek figyelmét a méhek természetben betöltött fontos szerepére. A méhek virágokat beporzó munkája nélkül nem lenne élet.

Sajnos a környezetszennyezéssel, kórokozók, élősködők elterjedésével összefüggő okok miatt a méhek már csak emberi segítséggel tudnak életbe maradni. Pedig a  méz és a méhészeti termékek fogyasztásának jótékony hatásait mindenki ismeri. Tudjuk azt is, hogy a méhek néha tudnak kellemetlenséget, akár fájdalmat is okozni, de ezeket kis odafigyeléssel, kellő óvatossággal el lehet kerülni. Sajnos az emberek és méhek élőhelye egyre szűkösebb, így ez a probléma megmarad.

 

Az egyik ember által okozott kár a nem szabályosan végzett permetezésből adódhat. Ezeket a veszélyeket a méhkímélő technológia alkalmával csökkenthetjük. Oda kell figyelni arra, hogy gazdasági növények kezelése a virágbimbó feslésétől a virágszirmok lehullásáig terjedő időszakban (virágzásban) méhekre kifejezetten veszélyes vagy kifejezetten kockázatos növényvédő szerrel tilos permetezni. A tilalom a virágzás idején kívül is érvényes, ha a táblát vagy annak környékét tömegesen virágzó mézelő növények borítják, vagy ha a gazdasági növényt a méhek egyéb okból látogatják. A gazdasági növényt a virágzása alatt nem jelölésköteles vagy méhekre mérsékelten veszélyes vagy mérsékelten kockázatos minősítésű növényvédő szerrel lehet kezelni. Méhekre mérsékelten veszélyes vagy mérsékelten kockázatos minősítésű növényvédő szer kijuttatása kizárólag a házi méhek napi aktív repülésének befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg és legkésőbb 23 óráig tarthat.

 

Bujdosó Géza, Kiszombor

OMME Marosmenti Méhész Egyesület

 

 

Vissza

Elérhetőség

Lászlóffy Aranka
6900, Makó, Úri utca 3.

06706007874

© 2014 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode