Kedves Méhész Társak!

2017.12.11 11:25

Üdvözöllek Benneteket!

Szeretném felhívni a figyelmeteket a következő programokra:

2017. 12.14-én 17 órától taggyűlés, melynek témái:

- beszámoló az elmúlt időszakról

- a jövő évi  programok megbeszélése

- a 2018. január 11-én tartandó évnyító taggyűlés  (vacsora időpontjának) megbeszélése

Ezzel kapcsolatban szeretnék minden tagtársat arra kérni, hogy aki részt szeretne venni a vacsorán, január 5-ig jelezze szándékát részemre. Három fajta menüből lehet választani: csülök 1850 Ft/adag, kacsacomb vöröskáposztával  1850Ft/adag, marhapörkölt 1650 Ft/adag. 

Remélem mindenkinek sikerült a méhészetében az őszi teendőket elvégezni. Fontosnak tartom, hogy ne feledkezzünk meg azokról a személyekről, akik esetleg segítették munkájukkal a méz, mint értékes kincs létrejöttét. Figyeljünk oda az elhagyott területekre, ahol eddig tartottuk méheinket; tisztán, rendesen, szemétmentesen otthagyni. Sajnos még mostanáig is érkeznek  olyan bejelentések, hogy szemetesen marad a terület. Az erdő vagy föld tulajdonosokkal csak akkor fog jól működni a kapcsolat, ha tiszteletben tartjuk kérésüket. Így is nehéz jó területeket találni, de ha még ennyi sem lesz, akkor még nehezebb lesz a dolgunk. 

 

Méhegészségügy

Nagyon örülök, hogy Makón és közvetlen környezetében lévő településekre nem volt jellemző az idén a nyúlós költésrothadás betegség. Jó tapasztalatokat lehetett visszahallani és egy-két méhész kivételével, mindenki próbálkozott a fertőzések elleni védekezéssel. Szeretném méhegészségügyi felelősként megköszönni azoknak a méhésztársaknak a szakmai és emberi hozzáállását, mellyel munkámat segítették. 

Tájékoztatásul jelezném, hogy a Csongrád Megyei Kormányhivatal és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület szervezésében december 6-án részt vettem, Bősze Csaba kollégámmal Szegeden a méhegészségügyi felelősök kötelező éves képzésén. 

Atka kérdés

Sajnos mostani tapasztalatom alapján, még  mindig azt kell mondanom, hogy sok az atka. Meg kell próbálni többféle módszer alkalmazását, mert csak így érhető el az atkalétszám hatékony csökkentése! Tudjuk, teljesen atkamentes méhcsalád nem létezik! Törekedni meg mindenféleképpen kötelező. Nem csak saját méhészetünk érdekében, nahem esetleg a közelünkben lévő más méhészetekkel szemben is. 

Fontosnak tartom, hogy tartsuk tiszteletben egymást, és a legjobb tudásunk és lelkiismeretünk szerint végezzük az atkairtást. Ez közös érdek!

 

 

 

Vissza

Elérhetőség

Lászlóffy Aranka
6900, Makó, Úri utca 3.

06706007874

© 2014 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode